Go to the page content

Sağlıklı Beslenme İçin Pratik İpuçları

3 dk. okuma

Hepimizin bildiği gibi, sağlıklı beslenme hem kilo kontrolü sağlamak hem de genel sağlığı korumak açısından önemlidir.1 Bununla birlikte yıllardır süregelen beslenme alışkanlıklarımızla ilgili birtakım iyileştirmeler yapmak her zaman mümkündür.

Bu konuda internette gördüğümüz tek tip beslenmeyi içeren diyetleri deneyerek ani değişiklikler yapmak yerine, alışkanlıklarımızı uzun vadede kalıcı olarak iyileştirecek değişiklikler yapmak önemlidir.

Peki, beslenme alışkanlıklarımızı kalıcı olarak iyileştirmek için hangi adımları izleyebiliriz?

Sağlıklı Beslenme İçin Pratik İpuçları

Sağlıklı Öğünler Planlayın ve Alışverişinizi Bu Plana Göre Yapın

Evde yemek yediğimizde genellikle daha az kalori tüketiriz. Bu yüzden lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlamak için gerekli olan doğru gıdaları evimizde hazır bulundurmamız önemlidir. İşte sağlıklı yemekler hazırlamanıza yardımcı olacak ipuçları:2

1. Liste Hazırlayın 

Alışveriş yapmadan önce bir liste hazırlamak hem alışverişinizi daha verimli hale getirir hem de sağlıksız gıdalara yönelmenizi engeller. Ancak hazırladığınız liste, yeni ve sağlıklı yiyecekler denemenize engel olmamalıdır. Listenizde sağlıklı ve pratik atıştırmalıkların yer aldığından emin olun.

2. Taze Gıdalara Yönelin 

Taze gıdalar, paketlenmiş olanlara göre genellikle daha iyi bir tercihtir. Çünkü taze gıdalar kullandığınızda yemeğinizin içinde ne olduğunu tam olarak bilirsiniz.

3. Mevsimlik Ürünler Tercih Edin 

Meyve ve sebzeleri mevsimine göre almak hem onları en taze ve lezzetli haliyle tüketmenizi sağlar hem de bütçeniz için tasarruf yapmaya yardımcı olur. Bazı meyve ve sebzeler 6 aya kadar dondurucuda saklanabilir, bu nedenle en sevdiğiniz mevsimlik sebze ve meyveleri dondurarak yıl boyunca tüketebilirsiniz.5

4. Açken Alışveriş Yapmayın

Açken yağlı ve yüksek kalorili atıştırmalıklara karşı koymak daha zordur. Bu nedenle tokken alışveriş yapmak, alışverişte daha sağlıklı seçimler yapmanıza yardımcı olacaktır.

5. Besin Etiketlerini Okuyun

Gıda ambalajlarında bulunan bilgileri okumak da sağlıklı seçimler yapmamız için önemli bir alışkanlıktır. Böylece porsiyon boyutunu, kalori miktarını, yağ, kolesterol ve sodyum seviyelerini kontrol edebiliriz. Ancak unutmayın, düşük yağlı ve yağsız yiyecekler bile çok fazla kalori içerebilir. Alışveriş yaparken benzer ürünleri karşılaştırarak en sağlıklı olanı tercih edebilirsiniz.

6. Gerektiğinde Dondurulmuş, Konserve ya da Kurutulmuş Ürünleri Tercih Edebilirsiniz

Taze ürünlere ulaşamadığınızda, dondurulmuş, konserve ya da kurutulmuş gıdalar tercih edebilirsiniz. Bu gıdalar da en az taze ürünler kadar besleyici olabilir ve daha uzun süre dayanır. Konserve ve dondurulmuş sebze alırken en düşük sodyum içeren ürünleri seçmek iyi olabilir. Ağır şuruplar ve soslar, sağlıklı meyve ve sebzelerinize istenmeyen bileşenler ekleyebileceğinden bu gibi ürünlerin paket içeriğine dikkat etmeniz önemlidir.4,5

Evde yemek yiyecekseniz bunlara dikkat edin:

Ev dışında hazırlanan yiyecekler tüketmek size zaman kazandırsa da bu yiyeceklerin daha yağlı ve şekerli olabileceğini unutmayın. Ayrıca, hazır yemeklerin porsiyonlarının genellikle büyük olduğunu da göz önünde bulundurursak, bu yiyecekler fazladan kalori tüketmenize neden olabilir. Hazır yiyecekler aynı zamanda genellikle fazla tuz içerirken, lif gibi genel sağlığı destekleyen diğer besin maddeleri bakımından yetersiz olabilir.6

Kendi Salata Sosunuzu Hazırlayın

Şişelenmiş salata sosları kullanmak yerine evde kendi sosunuzu yapabilirsiniz. Kendi salata sosunuzu hazırlamak için ekstra sızma zeytinyağını sirke ile karıştırın, biraz tuz, karabiber ve favori baharatlarınızı ekleyin. Böylece şişelenmiş soslara göre daha ucuz olan lezzetli bir tercih yapmış olacaksınız.3

Ara Kaçamaklar 7

Favori yiyeceklerimiz yüksek kalorili olsa bile onlara tamamen veda etmek zorunda değiliz. Önemli olan, bu yiyecekleri sadece ara sıra tüketmeye dikkat etmektir.

  • Daha Seyrek Tüketmek: Eğer bu yiyecekleri her gün tüketiyorsanız, haftada ya da ayda bir kez tüketmeye çalışın. 
  • Daha Küçük Miktarlarda Yemek: Örneğin çikolata tüketmeyi seviyorsanız, daha küçük porsiyonu tercih edin ya da normalde tükettiğiniz miktarın sadece yarısını yiyin.
  • Daha Düşük Kalorili Bir Versiyon Denemek: Favori yiyeceğinizi daha düşük kalorili malzemeler kullanarak hazırlayın veya farklı hazırlama yöntemlerini deneyin. Örneğin, tam yağlı süt, tereyağı ve tam yağlı peynir yerine yağsız süt, daha az tereyağı, az yağlı peynir tüketmeyi deneyebilirsiniz. 
Obezite hangi sağlık sorunlarına yol açıyor?

Dışarıda Yemek Yiyecekseniz Bunlara Dikkat Edin:

Cezbedici tuzaklardan kaçının! Bir restoranın menüsüne bakarken sağlıklı tercihler yapmanıza yardımcı olacak ipuçları:8

  1. Menüyü Önceden İnceleyin
    Bir restorana gitmeden önce o restoranın web sitesinden menüyü inceleyebilirsiniz. Bunu yapmak için en iyi zamanlama ise acıkmadan önce menüye bakmaktır.
  2. Sebze ve Proteinli Yemekler Seçin
    Protein, lif ve su açısından zengin yiyecekler, en çok tok tutan yiyeceklerdir. Bu yiyeceklerin sindirimi daha uzun sürer ve daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olurlar. Izgara tavuk, hindi, ızgara balık, fasulye, tofu ve sebzeli burger gibi yağsız proteinleri tercih edebilirsiniz. 
  3. Pişirme Yöntemi Önemli
    Bir yiyeceğin nasıl hazırlandığı, yağ ve kalori miktarında büyük farklılıklar yaratabilir. Pane, yağda kızartılmış, kremalı, çıtır, peynirli, kremalı yemekler yerine fırınlanmış, ızgarada pişirilmiş, kavrulmuş, buharda pişirilmiş, sote edilmiş yemekleri tercih edebilirsiniz.
  4. Garnitürlere Dikkat Edin
    Patates kızartması, patates salatası, makarna salatası, püre, sos ve cips... Bunların ortak noktası nedir? Bu yiyecekler yağlı, tuzlu, nişastalı ve yüksek kalorili olup, çok az besin değeri içerirler. Bunların yerine meyve, sebze veya humus tercih edebilir ya da garnitür seçeneğini tamamen atlayabilirsiniz.
  5. Özel Sipariş Vermekten Korkmayın
    Yemeğinizin belirli bir şekilde hazırlanmasını istemekten çekinmeyin. İdeal olarak, tabağınızın yarısı sebzelerle, diğer yarısı ise yağsız protein ve tam tahıllı besinlerle dolu olmalıdır. Yemeğinizi lezzetlendirmek için baharatlar, taze limon suyu, hardal, humus, sirke kullanabilirsiniz.
  6.  İçeceklerinizin Kalorilerini de Değerlendirin
    Alkol, gram başına 7 kalori içerir. Bu, neredeyse bir gram yağdaki kalori miktarı kadar fazladır.

    Ayrıca birçok kokteylin hindistancevizi sütü, ananas suyu veya diğer karışım malzemeleri gibi yüksek kalorili bileşenler içerdiğine dikkat etmeliyiz. Alkol tüketimi aynı zamanda karar verme yetinizi de etkileyebilir ve bu durum yiyecek seçimlerinizi de etkileyebilir.

    Kahve de gizli kalori kaynaklarından biri olabilir. Kahvenize özellikle krema, çırpılmış krema, şeker ya da şurup eklerken dikkatli olun. Tam yağlı süt yerine yağsız süt kullanmak gibi farklı alternatifler deneyebilirsiniz.9

Son olarak unutmayın, herkes için uygun tek bir çözüm yoktur. Beslenme konusunda sizin sağlık durumunuza özel tavsiyeleri ancak hekiminiz verebilir. Bu yüzden sağlıklı beslenme ve kilo yönetimi konusunda mutlaka hekiminize danışın.

TR24OB00089

Bu içerik senin için faydalı mıydı?

İlginizi çekebilir